halli kvr-hankkeena

Inweld Oy:n uudet toimitilat
Janakkalan Teollisuusaluiden rakennuttamana

URAKKA LYHYESTI

Syksyllä 2019 Janakkalan Teollisuusalueet kartoitti sopivia urakoitsijoita uuden teollisuushallin KVR-urakkaan missä alueella toimivalle Inweld Oy:lle tehtäisiin uudet ja toimivat tilat tukemaan yrityksen kasvutarinaa.

Voitimme tarjouskilpailun ja päädyimme toteuttamaan hankkeen KVR-hankkeena missä vastasimme niin hankkeen suunnittelusta kuin toteutuksestakin kokonaisvastuullisena toimijana.

Uudet toimitilat saatiin vastaamaan Inweldin kasvavia tarpeita ja Inweld pääsi muuttmaaan uusiin toimitiloihinsa aikataulun mukaisesti ilman häiriöitä heidän omalle toiminnalleen.

Lue alta koko tarina miten uusi halli nousi pellon reunaan.

 

Tehdyt työt

Miten kaikki sai alkunsa?

Vuonna 2019 Inweldin johdolle oli käynyt selväksi, että yrityksen nykyiset toimitilat eivät riittäneet enää heidän kasvaneisiin tarpeisiin. Minkä takia he olivat ottaneet yhteyttä alueella Janakkalan Teollisuusalueisiin, joka hallinnoi Janakkalan alueella kunnan omistamia toimitilakiinteistöjä kehittäen alueen yritysten toimitaedellytyksiä.

Inweldin tarpeina oli saada saman katon alle kaikki tarvittavat koneet, laitteet ja tilat, joita heidän monipuolinen palvelukattauksensa vaatii joka koostuu niin konepajatoiminnasta, jossa Inweld valmistaa putkistoja ja erilaisia metallirakenteita, näihin liittyvästä asennustoiminnasta sekä asiantuntijapalveluista. Keskusteluissa Janakkalan Teollisuusaluiden kanssa kävi ilmi, että koska tarpeet olivat moninaiset eli tiloihin piti saada niin tuotanto-, varasto kuin toimistotilaakin niin parhaiten näihin tarpeisiin vastaisi uudet räätälöitynä juuri Inweldille rakennetut toimitilat.

Janakkalan Teollisuusalueet toimii alueella kunnan omistamana toimitilakinteistöjen rakennuttajana ja kehittäjänä, mutta heillä on kevyt organisaatio, joka perustuu itse rakentamisen ulkoistamiseen, jonka takia KVR-hanke sopii hankemuotona heille täydellisesti, koska tällöin heille jää itselle vain rakennuttaminen ja valvonta, mutta kaikki suunnittelu ja toteutusvastuu on siirretty eteenpäin kokonaisvastuulliselle rakentajalle.

Tehokasta KVR-rakentamista

Rakennuttajalle KVR-hanke on helpoin ratkaisu koska sen sijaan, että hanke alkaisi rakennuttajakonsultin ja suunnittelijoiden etsimisellä ja kuukausien suunnitteluruljanssilla, jonka jälkeen vasta päästään urakkatarjouspyyntökilpailukierroksen jälkeen kiinni todellisiin rakennuskustannuksiin. Niin lähdetäänkin suoraan määrittelemään minkälaisia tiloja tarvitaan, jonka jälkeen saadaan suoraan kustannukset selville ja voidaan hioa kokonaisuutta vastaamaan käyttäjän ja omistajan tarpeita kustannuslähtöisesti.

Eli käytännössä sen sijaan että heiluteltaisiin käsiä ja mietittäisiin että olisi kiva saada sitä ja tätä niin mietitäänkin suoraan, että tarvitaan 500m2 tuotantotilaa jonka korkeus on 6 metriä ja sinne pitää saada kolme 20 tonnia painavaa konetta, toimistotilaa 10 hengelle sisältäen avotilaa, 3 toimistohuonetta, neuvotteluhuone, keittiöt ja vessat sekä varastotilaa 200m2, jonka jälkeen on suoraan hintalappu tiedossa, että mitä tämän rakentaminen maksaisi, ja miten se olisi järkevää toteuttaa. Tämän jälkeen voidaankin suoraan käydä keskustelua siitä että mitä maksaisi jos lisätäänkin tuotantotilaa vaikka 100 neliöllä ja tuodaan tilaan yksi kone lisää, mitä maksaisi jos halliin rakennetaan lisäsisäänkäynti rekkojen lastausta varten tai jos toimistotilat suunnieltaisiinkin 15 hengelle. 

Tällöin kun suunnittelu ja kustannustieto kulkevat käsi kädessä niin päästään tilanteeseen, jossa voidaan oikeasti miettiä että onko tämä toiminnallisuus ja tila rahan arvoinen vai ei ja sitä kautta rakentamaan kustannustehokkaat toimitilat missä maksetaan siitä mitä todella tarvitaan ilman ylimääräisiä kustannuseriä.

Rakennuttajalle KVR-hanke on myös yksinkertainen ja helppo, koska rakennuttajan kallista aikaa ei hukata lukuisiin palavereihin vaan määritellään vain sisältö mitä hankkeeseen pitää saada ja kustannusraamit, jonka jälkeen KVR-urakoitsija lähtee työstämään suunnitelmia tämän pohjalta pitäen kustannusraamit tiukasti mielessään.

Näiden ajatusten pohjalta myös Janakkalan Teollisuusalueet lähti työstämään hanketta yhdessä Inweldin kanssa ja aloitti urakkakilpailun KVR-urakasta. Tarjouksia pyydettiin kokonaishinnalla sillä tilaaja ja käyttäjä olivat yhdessä jo saaneet määriteltyä urakkaan liittyvät yksityiskohdat siinä määrin tarkasti, että hankkeesta oli olemassa viitesuunnitelmat joiden perusteella kokonaishinta oli mahdollista antaa ja mikä oli myös Janakkalan Teollisuusalueiden kannalta olennaista. Koska kunnallisena toimijana heitä sitoivat julkiseen kilpailutukseen liittyvät lait, jolloin vertailu on yksinkertaista toteuttaa kokonaishintojen perusteella. Eli homman nimi oli simppeli: halvimmalla tarjouksella hallia tekemään. 

Voitto kotiin ja suunnittelu käyntiin

Urakkakilpailun jälkeen voittaja oli selvillä ja se oli Antrax Oy. Mitään suuria juhlia ei tässä vaiheessa vielä lähdetty järjestelemään vaan tiedossa oli enemmänkin vain kovaa työtä ja mehän kävimme töihin!

Ensimmäisenä tavoitteena oli saada suunnitelmat kuntoon rakennusluvan hakemista varten. Ensimmäiseksi tavoitteeksi otettiinkin arkkitehtisuunnitelmien saaminen lupa kuntoon ja siinä sivussa lähdettiin työstämään myös rakenne-, lvi- ja sähkösuunnitelmia, jotta kun lupa olisi kädessä niin olisi myös toteutussuunnittelu niin pitkällä, että päästäisiin jatkamaan heti itse rakentamiseen, koska oli tiedossa, että Inweld odotti jo kuumeisesti uusiin tiloihin pääsyä eikä aikaa ollut hukattavaksi.

Urakkakilpailu saatiin päätökseen lokakuussa 2019 ja rakennuslupasuunnitelmat ja rakennuslupahakemus oli sisällä Janakkalan kunnalla marraskuussa, koska kyseessä on pieni kunta ja hanke oli luononllisesti tärkeä kunnalle niin myös rakennuslupa hankkeelle myönnettiin heti marraskuussa. Marraskuun aikana saimme myös muut toteutussuunnitelmat valmiiksi niin, että kaikki alkoi olla valmiina aloitusta varten.

Kuokka maahan

Lopullinen urakkasopimus allekirjoitettiin joulukuussa 2019 ja samantien alettiin toivoa leutoa talvea (ja sellainen myös saatiin) ja lyötiin kuokka maahan. Tarjouskilpailun voitosta tähän hetkeen oli kulunut alle kaksi kuukautta.

Työt alkoivat maanrakennustöillä missä tontti raivattiin ja alettiin tekemään pohjia hallia varten. Samaan aikaan vastaava työnjohtaja Tomi ja toimitusjohtaja Antero myös tekivät jo kuumeisesti loppuja hankintoja, jotta hanke etenisi saumattomasti eteenpäin.

Maanrakennustyöt saatiin valmiiksi joulukuussa ja heti perään tehtiin myös anturavalut ja sokkelielementtien asennukset niin, että runkoa päästiin nostamaan pystyyn tammikuun lopulla.

Runko tuli valmisosatoimituksena Labcorilta, joka vastasi myös rungon pystytyksestä. Heti perään asennettiin myös julkisivu- ja kattoelementin, jolloin koko halli oli pystyssä ja muistutti jo valmista hallia maaliskuussa.

Sisätöiden kimppuun

Siinä missä hallin pystytys on lähinnä legopalikoiden kasausta nosturilta niin on sisätyöt kuitenkin edelleen silkkaa käsityötä mihin valjastettiin omat rakennusmiehenne tukenaan valikoidut alihankkijat.

Ensimmäisenä työnä maaliskuussa sisäpuolella oli betonilattian valaminen, jotta kaikki muut työt päästään tekemään. Betonilattiaurakoitsija teki moitteetonta työtä mistä oli hyvä jatkaa.

Tuotantotilaan tuli sisälle väliseinäelementeillä isommat väliseinärakenteet ja välipohjat. Kevyet väliseinät taas tehtiin paikan päällä, jonka jälkeen maalarimme hyökkäsivät sisätilojen kimppuun. 

Samaan aikaan talotekniikkaurakoitsijat tekivät omia asennuksiaan. Vastaavalla työnjohtajallamme Tomilla oli samaan aikaan katse jo tiukasti edessäpäin samalla kun takaraivossa tikitti toukokuinen välitavoite tuotantotilojen valmistumisen osalta.

Huhti-toukokuun aikana hallin tuotantotilat saivatkin viimeiset pintansa ja talotekniikka saatiin mitattua ja säädettyä palvelemaan tulevan käyttäjän tarpeita ja tilat otettiin käyttöön välitavoitteen mukaisesti.

Grande Finale

Inweldin tuodessa tuotantolaitteistojaan sisälle oli meillä vielä matkaa hankkeen lopulliseen valmistumiseen ja toimistotilat kesken.

Urakkasopimuksessa oli sovittu välitavoitteeksi tuotantotilojen valmistuminen toukokuun 15. päivä, jotta Inweld pääsisi suorittamaan tärkeimmän osan muuttoaan hyvissä ajoin ennen kesälomia ja koko hankkeelle valmistuminen kesäkuun loppuun.

Meille jäi siis vielä pakerrettavaa toimistotilojen osalta missä pääosin omat rakennusmiehemme tekivät viimeisiän pintoja sekä asensivat kalusteita, jotta myös Inweldin toimistohenkilökunnalle saataisiin uudet tilat missä tehdä töitä ja ottaa asiakkaita vastaan.

Tähän toiseenkin tavoitteeseen päästiin ja koko hanke otettiin vastaan urakkasopimuksen mukaisesti kesäkuun lopulla. 

Tilaajan edustaja Markus Myhrbergin sanoin: ”Lopputulos oli oikein hyvä.”