Kuntosalin rakennus
Ole.Fit Niittykumpu
Kappelitie 6, Espoo

Urakka lyhyesti

Marraskuussa 2020 tartuimme tilaajan ja käyttäjän esittämään tiukkaan haasteeseen saada vanhoihin toimistotiloihin rakennettua kuntosali mikä pitäisi saada auki tammikuussa 2021.

Hankkeessa purettiin vanhat koppitoimistot kuntosalin alueelta, rakennettiin tilaan kuntosali sisältäen ryhmäliikuntatilan, pukuhuone- ja peseytymistilat, asiakasvessat, oleskelu-. ja aulatilaa sekä sosiaalitilat.

Samassa yhteydessä rakennettiin tilalle sisäänkäynti ja sekä tehtiin valaistus kuntosalia varten sekä ilmanvaihdon muutokset.

Kuntosali saatiin auki aikataulun mukaisesti ja tilaajan edustajat sekä käyttäjä Ole.Fit Niittykumpu olivat tyytyväisiä toimintaamme sekä totta kai uuteen kuntosaliinsa. 

Tehdyt työt

Miten hanke lähti käyntiin?

Marraskuussa 2020 tilaajan rakennuttajakonsultti Ecoreal sekä tilaaja Tallberg Kiinteistöt lähestyivät meitä kiireisellä kuntosalihankkeella. Iso kysymys kuului olisiko mahdollista saada kuntosali tehtyä alle 2 kuukaudessa vanhoihin toimistotiloihin? Vuokralaiseksi tulossa olevalle Ole.Fitille oli kriittistä, että sali saataisiin auki tammikuun alussa kun uudenvuoden lupauksia lunastellaan kuntosalijäsenyyksien muodossa. 

Vastasimme tähän haasteeseen tietysti kyllä ja lähdimme työstämään hanketta yhdessä tilaajan kanssa. Aluksi hankkeesta oli laadittuna alustavat sisustussuunnittelijan suunnitelmat miltä tila suurin piirtein tulisi näyttämään. Näiden pohjalta annoimme kilpailukykyisen hinta-arvion työlle, jotta hanke saatiin liikkeelle. 

Purkumiehet hyökkäsivät heti paikalle kun hinta-arviolle oli saatu hyväksyntä ja samalla kun purkumiehet ahersivat vanhojen toimistotilojen purkamisen kanssa teki projektijohtomme kuumeisesti hankintoja, suunnitelmia ja järjestelyjä, jotta työtä päästäisiin jatkamaan saumattomasti.

Samanaikaisesti tilaaja työsti vauhdilla suunnitelmia valmiiksi niin, että työmaalle oli tarjolla rakenne-, sähkö ja lvi-suunnitelmat purkutöiden valmistuttua.

Kuntosalin rakentaminen

Heti purkutöiden jälkeen alkoi rakentaminen, olimme projektia suunnitellessa todenneet, että ensimmäisenä on järkevintä tehdä sisäänkäynti ulkoseinään, jotta työmaalle kulku helpottuisi sekä alkaa tekemään märkätiloja, koska niiden valmistuminen kestää pisimpään.

Näin myös tapahtui ja betonielementtiseinään sahattiin aukko sekä samalla tehtiin myös muut alapohjan timanttisahaukset viemäriputkia ja alapohjan kulkuaukkoja varten, jotta alapohjaan kulku helpottuisi ja viemäreitä voitaisiin vetää tuulettuvassa alapohjarakenteessa.

Samaan aikaan alettiin työstää väliseiniä märkätiloja varten, jotta märkätiloihin liittyvät työt saataisiin käyntiin mahdollisimman pikaisesti. SIllä tiedostimme, että märkätiloissa tulisi vielä useampi työmies tekemään omia työvaiheitaan, joten näihin tarvittiin peliaikaa sekä varmuus siitä, että kuivumisajoista voidaan varmistua.

Yhdessä märkätilojen kanssa alkoi toinen työporukka rakentamaan muita väliseiniä sillä tiloihin oli tulossa niin äänieristysseiniä, joilla kuntosalin äänet eivät kantautuisi muihin tiloihin ja muista tiloista taas vastaavasti äänet kuntosaliin sekä tavallisia väliseiniä liittyen muihin rakennettaviin tiloihin.

Samanaikaisesti rakentajien kanssa myös maalarit liittyivät työmaan joukkoon, koska tilat olivat siinä määrin suuret, että isompia avonaisia kuntosalitiloja oli mahdollista jo alkaa maalaamaan kattojen ja joidenkin seinäpintojen osalta.

Työmaalla oli rakennusvaiheessa melkoinen myrsky käynnissä ja työmaan vahvuus pyöri noin 10 – 20 työmiehen välillä. Projektijohdon mieleen alkoi nousta hetkittäin, että tämähän sujuu kuin LEAN tai tahtituotannon oppikirjoissa, mutta turhat teorisoinnit päätettiin jättää taka-alalle ja keskittyä siihen että hommat rullaavat työmaalla. 

Kohti valmista kuntosalia

Joulukuun puolivälissä kuntosali alkoi saada muotoaan. Seinät olivat paikallaan ja osittain jo maalissa, märkätiloissa oli vesieristeet, mutta seuraava isompi etappi oli jo näköpiirissä kun kuntosalille piti saada lattiat paikalleen.

Kuntosalien lattiat eivät ole mitään K-Raudan peruslaminaattia vaan painonnostoalueelle oli tulossa painonnostomatot, voimailualueelle turffimatto, oleskelu ja muille asiakasalueille oli tulossa miellyttävät tekstiililaatat ja kuntosalilaitealueelle vinyylilankkuja. Lattia-asennukset olivat kriittisiä, jotta hankkeessa päästäisiin eteenpäin ja kuntosalilaitteet saataisiin tuotua paikalle. 

Rakennustöille asetettiinkin kunnianhimoinen tavoite, että työt on saatava valmiiksi ennen joulua, jotta välipäivinä voidaan asentaa lattiat.

Tähän tavoitteeseen päästiinkin ja matot saatiin kunnialla paikalleen. Samalla oli valmistuneet myös kuntosalin valaistus sekä ilmanvaihtomuutokset, joten kuntosali alkoi tosissaan jo vaikuttaa ihan kuntosalilta…

Loppusuora

Samaan aikaan kun mattoasennukset olivat käynnissä niin työt eivät suinkaan seisoneet kokonaan muualla vaan ulkopuolella kävi täysi tohina.

Ulko-ovi asennettiin paikalleen. Yleensä metallirakenteisia ulko-ovia ikkunalla julkisiin tiloihin ei saada tällä aikataululla, mutta projektin onneksi meillä oli varastolla sopiva ovi mikä tuotiin paikalle. Samalla saatiin säästettyä myös kustannuksissa, koska tämä vähän käytetty ovi oli edullisempi kuin suoraan mittatilauksena teetetty. Myös muutoin pyrittiin hyödyntämään mahdollisimman paljon olemassa olevaa, jotta kustannukset saatiin pidettyä kurissa niin tilaajan kuin käyttäjän suuntaan.

Ulko-oven eteen tuli metallirakenteinen tasanne, portaat, katos sekä invahissi, joka vaadittiin, jotta hanke täyttäisi esteettömyysvaatimukset. Näille oli jo kaivettu aiemmin pohjat sekä tehty perustukset joulukuun alussa, joten vuoden vaihteessa satanut lumi haitannut työtä. 

Mattoasennusten valmistuttua päästiin taas vyörymään täydellä tohinalla sisäpuolelle ja paikalle tuotiin vielä omalla pajallamme valmistettu vastaanottotiski sekä koristeritilöintejä. Käyttäjän puolelta taas alkoi tilaan saapua kuntosalilaitteita asentajineen, jotka hääräsivät rintarinnan rakennus- ja talotekniikkamiesten kanssa, jotta kuntosali saatiin valmiiksi.

Asiakkaat sisään

Urakan vastaanoton suhteen ei järjestetty suuria seremoniallisuuksia vaan töitä tehtiin suunnitellusti valmistumispäivään asti ja urakan vastaanottojärjestettiin urakkasopimuksen mukaisesti torstaina 7.1.2021.

Kuntosali Ole.Fitin kannalta olennaista oli tietysti, että he olivat pitkin marras- ja joulukuuta mainostaneet avajaispäiväänsä 11.1.2021, jolloin ovet päästiin myös avaamaan. Mahdollistimme heille myös avointen ovien pitämisen joulu- ja tammikuun aikana, jotta he saivat tehtyä kuntosalin ennakkomarkkinointia. Avoimissa ovissa tulevat kuntosalijäsenet pääsivät tutustumaan valmistuvaan kuntosaliinsa ja tuntemaan, että tästä tulee heidän salinsa.

Alta löydät tilaajan kommentit työstä sekä lisää kuvia niin pääset paremmin kiinni miltä kuntosalilla nyt näyttää.