Varastohallin muutos harrastehalliksi




Helsingin Kaupunki - Malminkartanon harrastehalli
Ruosilantie 18, Helsinki

Urakka lyhyesti

Asiakkaallamme Sagaxilla on paljon erilaisia varasto- ja pienteollisuuskiinteistöjä, jotka ovat usein tässä käytössä. Kuitenkin, koska heidän Ruosilantie 18 sijaitsevan kiinteistön sijainti Konalassa on keskeinen, oli tälle kiinteistölle muitakin halukkaita käyttäjiä. He päätyivätkin solmimaan vuokrasopimuksen Helsingin Kaupungin kanssa harrastehallin rakentamisesta heidän olemassa olevaan varastohalliinsa.

Varastohallin käyttötarkoituksen muutos harrastushalliksi ei kuitenkaan ole mikään yksinkertainen temppu, vaan käyttötarkoituksen muuttuessa oli edessä mittava remontti. Projektissa isoimpana haasteena oli ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen vastaamaan harrastehallin tarpeita, sekä muiden harrastustoiminnassa tarvittavien tilojen rakentaminen.

Tiukka-aikatauluinen projekti alkoi syksyllä 2020 ja valmista saatiin tammikuuksi 2021. 

Tehdyt työt

Miten projekti lähti liikenteeseen

Kiinteistön omistaja Sagax oli tehnyt rakennuttajakonsultti Ecorealin johdolla hankkeeseen mittavat suunnitelmat muutoksista. Erityisesti talotekniikan suhteen tilaan oli paljon vaatimuksia, sillä vaikka varastotilat itsessään sopivat hyvin harrastehalleiksi ja näin padel boomissa monet vanhat varastohallit ovatkin saaneet uuden elämän padel-kenttinä, liittyy muutokseen myös haasteita etenkin ilmanvaihdon ja peseytymistilojen toteutuksen osalta.

Suunnitelmien valmistuttua syksyllä 2020 he olivat kuitenkin siinä pisteessä, että homma pitäisi saada äkkiä liikenteeseen, minkä takia he olivatkin selvittelemässä sopivia kandidaatteja urakkaa toteuttamaan. Luonnollisesti, kun olimme jo aiemmin onnistuneet lukuisissa yhteisissä projekteissa, oli meidänkin nimemme urakoitsijakandidaattien listalla.

Lähdimmekin innolla laskemaan tarjousta, mutta tiesimme, että erityisesti talotekniikan osalta piti saada hinta ns. kohdilleen, jotta pärjäisimme tarjouskisassa. Meillä oli kuitenkin ässänä hihassa se, että meillä oli jo aiemmista projekteista tuttu kokonaisvaltainen talotekniikkaurakoitsija, jolta onnistui kaikki talotekniikan ”aselajit” eli LVIAS, ja heilläkin oli halu saada työmaa itselleen. Saimmekin heiltä kilpailukykyisen tarjouksen työlle ja taas toisaalta itsellemme luoton, että homma tulee talotekniikan osalta hoidettua viimeisen päälle, joten voimme itse keskittyä vain rakennuspuoleen ja koko hankkeen hallinnointiin.

Rakennustöiden osalta harrastushallissa oli sekä perustekemistä, kuten jo aiemmin mainitut peseytymistilat, pukuhuone, lounge-tila, että erityisesti harrastushalleissa olennaiset laskettavat laskosverhoseinät sekä urheilulattia. Näiden osalta meillä oli kuitenkin hyvin hintatietoa ja kokemusta toteutuksesta, joten kokonaisuus saatiin järkevästi hinnoiteltua.

Hyvä paneutuminen laskentaan palkittiinkin pian tarjouksen jättämisen jälkeen, kun rakennuttajakonsultti otti meihin yhteyttä ja ilmoitti, että urakkaneuvottelujen jälkeen uutta Malminkartanon harrastushallia olisi tulossa toteuttamaan Antrax!

Voitolla työhön!

Mukaillen tunnettua rap-biisiä, mutta eri lopputulemalla, oli juhlimisen sijasta syytä kääriä saman tien hihat ja lähteä valmistautumaan 1100 m2 kokoiseen muodonmuutokseen. Kuten tavallista, oli hankkeelle asetettu tiukka aikataulu, minkä mukaisesti halli pitäisi saada valmiiksi tammikuussa 2021.

Alkuun olennaisimpana oli varmistaa tärkeimmät hankinnat eli talotekniikkaurakka ja pitkällä toimitusajalla olevat laskosverhoseinät, urheilulattia, invahissi ja teräsrakenteet. Näihin meillä oli kuitenkin jo laskentavaiheessa olemassa kumppanit, joten käytännössä pääsimme vain jakamaan ilosanomaa urakan voitosta ja allekirjoittamaan kasan hankintasopimuksia, joilla varmistettiin heti, että harrastushalli oli isolta osin jo tekemistä vaille valmiina.

Sopimusmusteen vielä kuivuessa oli tyhjänä odottelevaan halliin saatava myös elämää ja ensimmäisenä paikalle hyökkäsivätkin maalarimme, joille tyhjä halli ja pari ajettavaa saksilavanostin tarjosivat heidän elämänsä tilaisuuden päästä työstämään oikeasti isoa pintaa, kun 12 metriä korkeasta hallista maalattiin osa seinäpinnoista 6 metrin korkeuteen asti ja loput pinnat jätettiin rouheaa teollisuushenkeä vaalien betonipinnoille, mitkä pinnoitettiin pölynsidonta-aineella. Kymmenien maali- ja pinnoitepönttöjen tyhjennyttyä olivat seinät kunnossa ja seuraavaksi paikalle alkoikin saapua niin rakentajat kuin talotekniikka-asentajatkin, jolloin projekti lähti toden teolla liikenteeseen.

Työmiesten- ja naisten virratessa työmaan ovista sisään vastaava työnjohtajamme Tomi Lehtimäki rytmitteli työporukat toimimaan sujuvasti keskenään ja hallissa alkoikin olla hyvä tekemisen meininki, missä eri puolilla työmaata alkoi uusi harrastushalli ottamaan ensi askeliaan niin sähkövetojen, IV-putkien kuin väliseinienkin muodossa. 

Varastotila muuttaa muotoaan

Parin kuukauden aherruksen jälkeen halli alkoikin jo kuoriutua uuteen muotoonsa, kun itse halliosa oli enää laskosverhoseiniä ja urheilulattiaa vaille valmiina ja työt keskittyivät lähinnä siihen, että saatiin kaikkien muiden aputilojen pinnat kuntoon ennen kuin urheilulattia levitettäisiin, jonka jälkeen hallissa ei voisi enää ajella helposti nostimilla.

Tämän tyyppisessä projektissa, missä urakka-aika on tiukka kolmen neljän kuukauden rypistys ja jossa työjärjestystä sanelee vahvasti tilaan tuleva urheilulattia, korostuu hankintojen onnistuminen. Erityisesti olennaista oli huomioida pitkillä toimitusajoilla olevat hankinnat, kuten isot IV-koneet ja nämä laskosverhoseinät. Oli ensiarvoisen tärkeää, että työnjohtomme piti koko ajan itsensä kartalla missä näiden toimitusten suhteen mennään. Yksikin viivästynyt toimitus aiheuttaisi sen, että joko urheilulattian asennus viivästyisi tai sitten jouduttaisiin keksimään ratkaisuja, miten sen päällä pystyttäisiin tekemään edelleen asennustöitä. Toinen olennainen seikka lattiaan liittyen oli myös varmistaa, että kaikki asennukset koko hallitilassa on tehty ja testattu toimivaksi ennen urheilulattian asennusta.

Aikataulutuksessa onnistuttiin kuitenkin hienosti ja lopulta H-hetki koittikin ja saimme niin urheilulattiat kuin pitkällä toimitusajalla olleet laskosverhoseinät paikalleen ennen kuin kohdetta oltaisiin luovuttamassa tilaajalle.

Kohteen luovutus ja koronan aiheuttama muutos

Meidän viimeistellessä hallia kohti luovutusta alkoi tilaajan sunnasta kuulua ikäviä uutisia, että hallia ei oltaisi voimassa olevien koronarajoitusten takia ottamassa käyttöön. Tämä oli meille pieni harmitus, kun olimme puristaneet tiukasta aikataulusta huolimatta hallin valmiiksi, mutta se jäisi vain tyhjilleen keräämään pölyä ja odottelemaan parempia aikoja. Tietysti olimme jo osanneet vähän ounastellakin asiaa, kun tammikuussa voimassa olleet kokoontumisrajoitukset eivät mahdollistaneet harrastushallin aiottuja toimintoja kuten tanssia, salibandya ja jalkapalloa.

Halli kuitenkin luovutettiin tilaajalle ja tilaajana toimineen Helsingin kaupungin käyttöön aikataulussaan. Nuorison käyttöön halli saatiin avattua syyskuussa 2021, kun rajoitukset mahdollistivat hallin käytön.

Projektin edetessä ja valmistuessa saimme erityisesti kiitosta Sagaxin kiinteistöpäällikkö Janne Immeliltä joustavuudestamme suunnitelmamuutosten käsittelyssä sekä hyvästä aikataulutuksesta, mikä mahdollisti tiukalla aikataululla läpiviedyn projektin. Tämä on Sagaxille ensiarvoisen tärkeää, jotta he voivat pitää omat lupauksensa vuokralaisille siitä, milloin tiloihin päästään muuttamaan.

Käyttötarkoituksen muutos tai muu projekti sinulle?

Jos sinä kaipaat käyttötarkoituksen muutokseen tai muuhun toimitiloihin liittyvään remonttiprojektiin rivakkaa ja reipasta toteuttajaa, jonka kanssa hanke sujuu hymyssä suin. Niin ota yhteyttä toimitusjohtajaamme Antero Koskelaan, joka jo malttamattomana odottelee soittoasi numerossa 050 492 4395 tai sähköpostiasi osoitteeseen [email protected] annamme mielellämme tarjouksen ja neuvomme hankkeen läpiviemiseen sinulle.

Jos asioit mieluiten sähköisesti niin voit täyttää myös tarjouspyyntölomakkeemme tässä.

Lisää kuvia projektista löytyy vielä alta ja jos haluat tutustua muihin referensseihimme ne löytyvät referenssit sivultamme.

Antero Koskela

Toimitusjohtaja