1800-luvun navettarakennuksen peruskorjaus ja muutostyöt opetustiloiksi

Historian havinaa ja taattua yllätyksellisyyttä uhkuva korjausrakentamisen kohde löytyi julkisena hankkeena Hilmasta. 1800-luvulla rakennettu kivinavettarakennus, joka tätä nykyä luokitellaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi kiinteistöksi, haluttiin muuttaa nykypäivän opetustiloiksi Kiipulasäätiön kasvavaan opetustarpeeseen.

Hankkeen kosteudenhallintaan oli päätetty ottaa käyttöön Kuivaketju10 toimintamalli, jonka tarkoitus on parantaa rakentamisen laatua vähentämällä kosteusriskejä. Se keskittyy kymmeneen keskeisimpään kosteusriskiin, joita ehkäistään seuraamalla niitä ja dokumentoimalla toimenpiteitä. Näitä toimenpiteitä ovat mm. sadeveden pitäminen pois ulkoseinärakenteista ja betonirakenteiden kunnollinen kuivattaminen ennen pinnoitusta. Kuivaketju10 toimintamalli ohjaa toimintaa suunnitelmallisesti koko urakan ajan ja tekee rakentamisen laadusta todennettavaa.

Miksi halusimme kohteen pääurakoitsijaksi?

Kävimme tutustumassa kohteeseen paikan päällä, jonka jälkeen olimme varmoja, että haluamme tarjota urakasta:

  • Monipuolinen kohde
  • Sopivasti haastava
  • Rakenteet hyvässä kunnossa, vaikka vaativatkin mittavaa peruskorjausta
  • Hyvin tehdyt suunnitelmat
  • Sijainti Antraxin toisella kotipaikkakunnalla Turengissa, Janakkalassa.

Lisäksi tämän kaltainen kohde antaa loistavat mahdollisuudet näyttää osaamisemme ketterinä ja organisointikykyisinä tekijöinä, jota korjausrakentaminen yleisesti luonteeltaan vaatii – enemmän tai vähemmän.

Tiloihin oli jo aiemmin rakennettu yhdet opetus- ja monitoimitilat sekä kahvio eli ihan navettakäytöstä rakennusta ei tarvinnut lähteä muokkaamaan. Kuitenkin tehtävä peruskorjaus on laaja. Koska rakennus luokitellaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi, on julkisivun vastattava alkuperäistä. Sisätiloihin sen sijaan tehdään kokonaan uusi talotekniikka, tilajaot muutetaan ja alapohja, ikkunat sekä pinnat uusitaan. Myös ulkotilat päivitetään navetan ympäriltä.

Arkkitehti oli tehnyt kattavat suunnitelmat, joista oli hyvä lähteä liikkeelle. Hän oli jo huomioinut kohteen erityispiirteet ja muun muassa määritellyt julkisivukuviin valmiiksi värit ja osittain käytettävät materiaalitkin. Tällaiset suunnitelmat helpottavat valtavasti urakan toteutuksen suunnittelua ja laskentavaihetta.

Kuvien lähde: Hilma, Julkiset hankinnat. Ilmoituksen Hilma-numero 2023-124868. Arkkitehtuuri Oy Lehtinen Miettunen.

Tarjousprosessi

Ennen kuin päästään laskemaan tarjousta, täytyy suunnitelmiin ja muihin annettuihin tietoihin tutustua tarkemmin. Kaikki lähtee käyntiin kartoittamalla, mihin kaikkiin osa-alueisiin tarvitaan tekijöitä. Urakoitsijoita kilpailutetaan ja heiltä pyydetään ennakkotarjouksia.

Ennakkotarjoukset ovatkin tärkeä vaihe, johon kannattaa panostaa ja niiden rooli kasvaa, mitä laajempi kokonaisuus on kyseessä. Kun ennakkotarjoukset lukitaan jo ennen urakan alkua, vältetään yllätyksiltä hinnan suhteen sekä säästetään laskenta-aikaa projektin alkaessa.

Prioriteettilistan kärjessä on isoimpien ja tärkeimpien osa-alueiden kilpailutus. Näitä olivat navettakoulun kohdalla mm. purkutyöt, maanrakennus, sääsuoja ja vesikatto. Kohteen kulttuurihistoriallisen luonteen vuoksi myös ikkunat ja ovet kuuluivat listan kärkeen, koska on ihan selvää, ettei tällaiset tarkasti määritellyt hankinnat löydy keneltäkään valmiina hyllystä, vaan ne täytyy tehdä mittatilaustuotteena, minkä vuoksi hintaa olisi mahdoton arvioida ilman selvitystyötä.

”Ennakkotarjouksia on silloin tarpeeksi, kun vertailukelpoisia tarjouksia saadaan vähintään kolme”, kertoo Antraxilla jo viidettä vuotta viihtynyt vastaava työnjohtaja Tomi Lehtimäki, joka on ottanut tänä vuonna suurempaa roolia tarjouslaskennasta.

Urakasta oli mahdollista jättää tarjous joko kokonaisurakkana tai jaettuna urakkana, jossa rakennusurakka on pääurakkana ja talotekniset urakat alistettuja sivu-urakoita. Tarkkojen laskelmien ja hintojen viilauksien jälkeen lähetimme tarjoukset Kiipulasäätiölle ja rakennuttajapalvelulle sekä kokonais- että rakennusurakasta.

Urakkaneuvottelusta suoraan hommiin

Kokonaisurakan tarjous hylättiin, mutta etenimme urakkaneuvotteluihin rakennusurakasta, mikä olikin hyvin luonnollista, kun urakan valintaperusteena oli hinta. Jos ja kun sivu-urakoitsijoiden tarjoukset pyörivät samoissa hintaluokissa kuin meidän kilpailuttamat alihankkijat, tulevat ne tilaajalle halvemmaksi, koska meidän tarjoukseemme on tietysti lisätty oma katteemme.

Löysimme yhteisen sävelen urakkaneuvotteluissa ja pian sen jälkeen meille näytettiinkin vihreää valoa hankintojen tekemiseen ja projektin aloittamiseen. Tällainen nopea eteneminen urakkaneuvotteluiden jälkeen oli varsin positiivista vaihtelua, koska huomattavasti yleisempää on joutua odottelemaan tarjouskierroksen jälkeen vielä jopa kuukausia projektin käynnistymistä. Me olimme valmiita. Olimmehan valmistautuneet hyvin jo tarjousvaiheessa.

Urakan voittamisen jälkeen Tomi otti jälleen tontikseen tarjouksien kilpailuttamisen sekä suurimpien hankintojen tekemisen ja onnistuikin tekemään kohteelle timanttisia hankintoja. Työnjohdon on hyvä siitä sitten hypätä työmaalle ja aloittaa projekti kattavilla ennakkovalmisteluilla.

Kohteessa riittää yllätyksellisyyttä

Urakka on kokonaisuudessaan hyvin erikoinen, kun rakennuksen käyttötarkoitus on ollut valmistuessaan aivan eri maata kuin nyt suunniteltu ja tietysti itse rakentaminenkin poikkeaa valtavasti 1800-luvulla ja nykypäivänä. Ei voitu siis tietää lainkaan, mitä rakenteet pitävät sisällään ennen purkutöitä ja vastaan onkin jo tullut yllätyksiä.

Jouduimme esimerkiksi purkamaan välipohjasta 20 cm betonia sekä eristerakenteen pois, minkä vuoksi välipohja täytyy nyt rakentaa alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen täysin uusiksi. Raportoimme näitä yllätyksiä yksi kerrallaan eteenpäin, jotta suunnitelmat saadaan päivitettyä mahdollisimman nopeasti ja urakka jatkaa sujuvaa edistymistään. Tällaisissa laajemmissa ja erikoisemmissa urakoissa, on äärimmäisen tärkeää, että kommunikointi sujuu urakoitsijan, tilaajan, suunnittelijoiden ja muiden sidosryhmien välillä. Vaikka toki tärkeää se on rakentamisessa ihan muutoinkin.

Urakan avainhenkilöt

Mika Kivelä toimii urakan vastaavana työnjohtajana ja on vastuussa mm. hankinnoista sekä yhteydenpidosta tilaajan edustajaan, viranomaisiin ja sivu-urakoitsijoihin. Hänen työpöydälleen kuuluu aikataulujen yhteensovittamiset, viikkoaikataulujen päivittämiset ja kustannusseurannasta huolehtiminen.

Leevi Riikonen on ollut Antraxilla työnjohdossa nyt reilut puoli vuotta. Hän aloitti ensin harjoittelijana työnjohdossa, mutta halusimme pitää hänet hommissa vielä kesän jälkeenkin rakennusinsinöörin opintojen ohella. Leevi hoitaa Kiipulassa käytännön hommia kädet savessa työmaalla ja on vastuussa mm. TR-kierroksista ja perehdytyksistä.

”Näissä monipuolisissa saneerauskohteissa on oma mielenkiintonsa ja näissä oppii paljon.”- kommentoi Leevi työmaan kiireiltään.

Ilmassa on uhkakuvia, mutta projekti etenee silti kiitettävästi

Lähestyvä talvi luo urakalle aikataulupaineita. Lämmöt pitäisi saada navetan ylisille mahdollisimman pian, sillä jos 15 asteen pakkaset ja 10 senttiä lunta pyryttäisi nyt maahan jäisi ullakkokerros kirjaimellisesti jäihin talven ajaksi. Onneksi ainakin vielä toistaiseksi säät ovat suosineet ja urakka etenee kiitettävää tahtia.

Sääsuoja pystytettiin työmaalle heti projektin startatessa Kuivaketju10 mukaisesti, jonka jälkeen ryhdyttiin perustuksien korjauksiin ja purkutöihin. Julkisivun korjaukset tehdään alkuperää kunnioittaen, mutta sisätilat sen sijaan räjäytettiin täysin. Tai no siis, purettiin. Vaikka toisinaan esimerkiksi betonilattian purkutyöt hieman näyttivätkin räjähdyksen kokeneelta.

Pari viikkoa sitten purkutyöt saatiin maaliin ja pääsimme aloittamaan rakennustyöt. Alakertaan valettiin juuri uusi lattia ja yläpohjaa eristetään kovaa vauhtia. Todennäköisesti tämän blogin nähdessä päivän valoa, on kirjoitettu nykytilanne jo eittämättä vanhaa tietoa ja projekti jo kirinyt eteenpäin pikajuoksijan lailla.

Tähän mennessä olemme pysyneet sekä aikatauluissa että budjetissa ja niin on tietysti tarkoitus pysyä kohteen luovutukseen asti. Täytyy vain jatkaa eteen tulevien yllätysten ripeää selvittämistä, jotta hommat jatkuvat samaan malliin maaliviivalle asti.

Startataanko sinunkin hanke?

Onko sinullakin hanke vailla osaavia tekijöitä? Korjausrakentaminen on ehdottomasti vahvinta osaamistamme, mutta olemme saaneet paljon kiitosta vuosien varrella myös toteutetuista uudiskohteista ja ”pikkuhommista”. Meistä saat urakoitsijan, joka pysyy aikatauluissa, budjetissa ja tuo rahoillesi vastinetta. Eikä ole huhupuheita kiistäminen; Olemme myös ihan mukavaa porukkaa, joiden kanssa on kiva työskennellä.

Antero odottelee jo yhteydenottosi numerossa: 050 492 4395 tai mikäli sähköposti tuntuu itsellesi luontevammalta voit meilata osoitteeseen: [email protected]

Lukemalla erilaisista ja -kokoisista referenssikohteistamme, pääset tutustumaan Antraxin toimintaan sekä tekijöihimme paremmin.

Antero Koskela

Toimitusjohtaja

viimeisimmät kirjoitukset