Osa varmaan miettii, miksi paloasemaa lähdettiin tekemään yhdellä sopimuksella siten, että sama urakoitsija vastaa niin suunnittelusta kuin toteutuksestakin – eikä perinteisellä tyylillä, jossa ensin suunnitellaan kaikki valmiiksi ja sen jälkeen järjestetään urakkakilpailu.
Suurin hyöty mielestäni tulee siinä, että hankkeen kustannukset saatiin sidottua jo ennen kuin tilaajana toimiva Helsingin VPK on joutunut sitomaan juurikaan rahaa hankkeeseen. Normaalisti teetettäisiin ensin suunnitelmat, joista tässäkin hankkeessa muodostuu kuusi numeroinen summa, eikä ensimmäinen numero ole edes ykkönen. Jos urakkakilpailutusvaiheessa sitten havaittaisiinkin, että rakentaminen maksaakin yli budjetin niin pahimmassa tapauksessa tilaajalla olisi kasassaan kallis kasa bittejä (joista entisaikaan olisi sentään paperisina suunnitelmina ollut takansytykkeiksi).
KVR-hankkeena toteutettaessa taas tilaaja sai heti varmuuden siitä, mitä koko hanke tulee maksamaan, jolloin päästään riskistä, että rahat eivät riittäisikään toteutukseen.
Toisena hyötynä suunnittelu- ja toteutus pystytään tekemään kustannustehokkaammin, kun koko suunnittelussa lähtökohtana on ollut tieto siitä, että budjetti on rajallinen. Tällöin kaikissa suunnitteluratkaisuissa voidaan hakea parasta mahdollista kustannustehokkuutta sen sijaan, että suunnitellaan vain jotain mikä näyttää kivalta tai olisi mukavaa, mutta mikä osoittautuukin suunnittelutyön jälkeen liian kalliiksi toteuttaa.
Kolmas hyöty KVR-hanke toteutuksessa on, että tilaajan oma panos jää pieneksi säästäen vaivaa. Tämä on usein tärkeä tekijä pienille tilaajaorganisaatioille kuten VPK:lle, jossa jäsenet tekevät vapaaehtoistöitä, eikä yhdistyksen jäsenillä ei ole loputtomasti aikaa käytettävissään hankkeeseen. Yhden kumppanin kanssa toimiessa eteneminen on huomattavasti nopeampaa, kun kaikkiin neuvotteluihin on vain yksi osapuoli sen sijaan, että tilaaja johtaisi koko suunnittelua.
Neljäs hyöty syntyy hankkeen läpimenoajassa. Tavallisesti ensin suunnitellaan, pidetään urakkakilpailutus ja tehdään urakoitsijavalinta, jonka jälkeen lopuksi vasta itse urakoitsija pääsee toteuttamaan omia hankintojaan ja aloittelemaan hanketta. KVR-hankkeessa pääsemme suoraan rintarinnan suunnittelutyön kanssa tekemään myös hankintoja, jolloin kuokka saadaan iskettyä maahan tontilla heti kun rakennuslupa on saatu.