Antrax suunnittele ja toteuttaa VPK:n uuden paloasema Jätkäsaareen

Keväällä 2021 saimme mielenkiintoisen yhteydenoton, jossa kyseltiin kiinnostustamme tarjota Jätkäsaaren uutta Helsingin VPK:n paloasemaa KVR-hankkeena (KVR eli kokonaisvastuurakentaminen). Missä vastaisimme sekä suunnittelusta että toteutuksesta uuden paloaseman osalta.

Nopean keskustelun jälkeen päädyimme siihen, että totta kai haluamme tarjota. Kyllähän sitä nyt on parempi toteuttaa jokaisen pojan unelmaa ja ottaa edes askel lähemmäs sitä palomiehen uraa.

Ohkaisin tiedoin liikkeelle

KVR-hankkeen henkeen kuuluu, että lähtötiedot uudesta paloasemasta olivat melko ohkaiset. Tarjouspyyntöaineisto koostui luonnoskuvista, julkisivuhahmotelmista, perustamistapalausunnosta sekä tilaluettelosta. Saimme siis käsiimme kaavaillun pohjakuvan, alustavan hahmotelman julkisivusta sekä tiedot tarvittavista maatöistä ja perustamistavasta. Tämän lisäksi tilaluettelo sisälsi määritelmän huonetiloista eli siitä, mitä toiminnallisuuksia eri tiloihin tulisi.

Koko paloaseman laajuus tulee olemaan 750m2 sisältäen kalustohallin 4 paloautolle sekä 500m2 palomiesten sosiaali- ja koulutustiloja kahdessa kerroksessa.

Näiden perusteella toimitusjohtajamme Antero lähti intoa puhkuen miettimään mitä rakenteita paloasemaan tarvittaisiin ja mitä Helsingin kaupungin kaavamääräykset edellyttävät uudelle paloasemalle Jätkäsaaressa.

Suoraan kaavamääräyksistä tuli vaatimukset, että rakennuksen on oltava korkeatasoinen. Tästä syystä perinteinen Paroc peltihalli, joka kelpaisi pellon reunaan oli pois suljettu vaihtoehto Jätkäsaaren tasokkaassa kaupunginosassa – oli siis saatava jotain parempaa, mutta kuitenkin pidettävä mielessä, että hankkeen kustannukset eivät voi paisua suunnattomasti. Kaikkien rakenneratkaisujen tulisi olla kustannuksiltaan perusteltuja, jotta hankkeen kokonaiskustannukset saadaan pidettyä kurissa. Eli kaikkien rakenneratkaisujen on tuotettava tilaajalle selkeää lisäarvoa ja täytettävä tilaajan hankkeelle asettamat vaatimukset.

Tarkemmin hankkeesta voit lukea Pelastustiedon uutisesta koskien hanketta.

Paloasemalle hinta?

Projektin kannalta kriittisin valinta oli miettiä mikä runko- ja julkisivujärjestelmä soveltuisi tähän, jotta vaatimus korkealuokkaisuudesta täyttyisi. Päädyimme omassa ehdotuksessamme alustavasti tarjoamaan betonista sandwhich elementtiratkaisua rapatulla pinnalla, mikä täyttää vaatimukset sekä korkealuokkaisuudesta että on samalla kustannuksiltaan järkevä vaihtoehto.

Seuraavaksi kävimme läpi tilaluettelot ja hinnoittelimme sisätilojen eri tilat kuten autohallit, auditoriot, pukuhuoneet, pesutilat jne. samalla kun kokeneet talotekniikan alihankkijamme kävivät läpi mahdollisia taloteknisiä ratkaisuja, joilla paloaseman vaativat talotekniset vaatimukset saadaan täytettyä.

Tämän jälkeen oli aika koostaa kokonaisuus yhteen ja määritellä, millä hinnalla työtä lähdettäisiin tarjoamaan. Pyrimme kaikessa optimoimaan ratkaisuja, jotta ne ovat tilaajan kannalta järkevät sekä samalla huomioidaan keväällä 2021 kuumeisesti koillista kohti laukkaavat materiaalihinnat ja materiaalien mahdolliset toimitusvaikeudet. Niin, että toteutusvaiheessa saataisiin minimoitua tai ainakin varauduttua jo etukäteen mahdollisiin kustannusnousuihin.

Lopuksi vain tarjous sisään ja kädet ristissä toivomaan parasta.

Urakkaneuvottelut - erävoitto

Odottavan aika on usein pitkä, mutta tällä kertaa vastaus odotuksiimme tuli nopeammin kuin osasimme odottaakaan. Olimmekin jo seuraavalla viikolla neuvottelupöydässä käymässä läpi antamaamme tarjousta.

Neuvotteluissa rakennuttajakonsultti tykitti meidän suuntaamme kysymyksiä liittyen tarjoukseen. Me taas vuorostamme annoimme vastapalloon vastauksia liittyen ajattelemiimme suunnitteluratkaisuihin ja toteutustapoihin. Ajatuksemme tuntuivat miellyttävän vastapuolta.

Tilaajalta satoi myös hyvää palautetta jo urakkaneuvotteluissa, sillä olimme selvästi perehtyneet hankkeeseen. Tämä olikin totta, olihan pikkupoikamainen innostus mahdollisuudesta rakentaa paloasema tarttunut meihin jo hyvän aikaa sitten. Samoin isompiin, osin pörssiyhtiökokoisiin, kilpailijoihinkin nähden tilaaja arvosti sitä, että neuvottelupöytään ja itse hanketta johtamaan olisi tulossa itse yrittäjät sen sijaan, että päätöksenteko ja viimeinen vastuu hankkeen onnistumisesta olisi jossain norsunluutornissa, minne ei voisi kuin huudella ilman vastakaikua.

Neuvotteluista lähdimmekin hyvillä mielin kohti toimistoa miettien, että ehkä se paloasemahanke sieltä tulee.

Homma kotiin!

Neuvottelujen jälkeen meille jäi vielä vähän kotitehtävää, sillä tilaaja halusi löytää vielä joitain kustannussäästöjä, jotta budjettiin päästäisiin. Antero tekikin työtä käskettyä ja lähetti tilaajan suuntaan uudet rakenneratkaisuvaihtoehdot, joilla kustannuksia saataisiin alaspäin.

Tämän jälkeen oli taas aika odotella seuraavaa päätöskierrosta. Ei tarvinnut kuitenkaan odotella kauaa vaan saimmekin pian iloisen puhelun; meidät on valittu rakentamaan Helsingin VPK:lle uusi paloasema Jätkäsaareen!

Itse sain kuulla tästä puhelimitse lomalla, joten yläfemmat jäi tällä kertaa heittämättä. Tosin kyllähän se lomalaisellakin nosti kummasti hymyä huulille, kun tiesi, että meihin luotetaan ja pääsemme toteuttamaan Jätkäsaareen, ei ehkä nyt suurinta, mutta yhteisöllisesti merkittävää ja juuri meille sopivan kokoista 750m2 suuruista paloasemahanketta.

Missä mennään nyt?

Niin kuin rakentamisessa yleensäkin niin tässäkään ei mitään viikkojen kestoisia voitonjuhlia auttanut järjestää vaan aloitimme heti kiinnittämään suunnittelijoita hankkeelle. Tätä tosin auttoi, että samat suunnittelijat olivat olleet mukana auttamassa jo hankkeen tarjousvaiheessa.

Tällä hetkellä suunnittelutyöt on saatu aluilleen ja ensimmäinen suunnittelukokous pidettiin juuri. Alkuperäisistä luonnoskuvista tehdään vielä tarkemmat luonnokset, joissa on huomioitu käyttäjältä tulleet vaatimukset ja toiveet tiloille. Lisäksi käydään neuvotteluja rakennusvalvonnan kanssa vielä avoinna olevista kysymyksistä liittyen kaavamääräyksiin ja niiden soveltamiseen kohteessa.

Itse kuokkaa haaveilllaan lyötäväksi maahan jo tämän vuoden puolella. Tämä on kuitenkin osittain rakennusvalvonnasta kiinni oleva seikka, joten aikataulua ei olla vielä lähdetty kiveen kirjoittamaan. 

Miksi KVR-hanke?

Osa varmaan miettii, miksi paloasemaa lähdettiin tekemään yhdellä sopimuksella siten, että sama urakoitsija vastaa niin suunnittelusta kuin toteutuksestakin – eikä perinteisellä tyylillä, jossa ensin suunnitellaan kaikki valmiiksi ja sen jälkeen järjestetään urakkakilpailu.

Suurin hyöty mielestäni tulee siinä, että hankkeen kustannukset saatiin sidottua jo ennen kuin tilaajana toimiva Helsingin VPK on joutunut sitomaan juurikaan rahaa hankkeeseen. Normaalisti teetettäisiin ensin suunnitelmat, joista tässäkin hankkeessa muodostuu kuusi numeroinen summa, eikä ensimmäinen numero ole edes ykkönen. Jos urakkakilpailutusvaiheessa sitten havaittaisiinkin, että rakentaminen maksaakin yli budjetin niin pahimmassa tapauksessa tilaajalla olisi kasassaan kallis kasa bittejä (joista entisaikaan olisi sentään paperisina suunnitelmina ollut takansytykkeiksi).

KVR-hankkeena toteutettaessa taas tilaaja sai heti varmuuden siitä, mitä koko hanke tulee maksamaan, jolloin päästään riskistä, että rahat eivät riittäisikään toteutukseen.

Toisena hyötynä suunnittelu- ja toteutus pystytään tekemään kustannustehokkaammin, kun koko suunnittelussa lähtökohtana on ollut tieto siitä, että budjetti on rajallinen. Tällöin kaikissa suunnitteluratkaisuissa voidaan hakea parasta mahdollista kustannustehokkuutta sen sijaan, että suunnitellaan vain jotain mikä näyttää kivalta tai olisi mukavaa, mutta mikä osoittautuukin suunnittelutyön jälkeen liian kalliiksi toteuttaa.

Kolmas hyöty KVR-hanke toteutuksessa on, että tilaajan oma panos jää pieneksi säästäen vaivaa. Tämä on usein tärkeä tekijä pienille tilaajaorganisaatioille kuten VPK:lle, jossa jäsenet tekevät vapaaehtoistöitä, eikä yhdistyksen jäsenillä ei ole loputtomasti aikaa käytettävissään hankkeeseen. Yhden kumppanin kanssa toimiessa eteneminen on huomattavasti nopeampaa, kun kaikkiin neuvotteluihin on vain yksi osapuoli sen sijaan, että tilaaja johtaisi koko suunnittelua.

Neljäs hyöty syntyy hankkeen läpimenoajassa. Tavallisesti ensin suunnitellaan, pidetään urakkakilpailutus ja tehdään urakoitsijavalinta, jonka jälkeen lopuksi vasta itse urakoitsija pääsee toteuttamaan omia hankintojaan ja aloittelemaan hanketta. KVR-hankkeessa pääsemme suoraan rintarinnan suunnittelutyön kanssa tekemään myös hankintoja, jolloin kuokka saadaan iskettyä maahan tontilla heti kun rakennuslupa on saatu. 

Sinun hankkeesi käyntiin?

Jos sinun hankkeesi kaipaavat laadukasta ja tehokasta toteuttajaa ripauksella hyvää huumoria niin ota ihmeessä yhteyttä. Antero ei malta odottaa puheluasi numerossa 050 492 4395. Jos asioit mieluummin sähköpostilla, niin yhtä mielellään nekin otetaan vastaan osoitteeseen antero.koskela[ät]antrax.fi tai antrax[ät]antrax.fi

Jos kuitenkaan pelkkä kirjoituksemme siitä, miten saimme laskettua tarjouksen paloasemalle ja voitettua hankkeen ei vielä riitä vakuuttamaan sinua siitä, että olisimme hyvä toteuttaja myös sinun hankkeellesi, niin käy tutustumassa referenssikohteisiimme ja tutustu paremmin meihin ja siihen, miten voisimme hoitaa myös sinun hankkeesi kunnialla maaliin.

Antero Koskela

Toimitusjohtaja

viimeisimmät kirjoitukset